TRADISJONELL KINESISK URTEMEDISIN

Urtemedisin er som akupunktur, en flere tusen år gammel viten brukt til å behandle ubalanser og fremme helse. Disse to metodene går hånd i hånd i Kina den dag i dag, og baserer seg på samme forståelse av natur, helse og sykdom. Mens akupunktur hovedsaklig påvirker kroppens egen energi, vil urtene i tillegg tilføre en energi.

Man har funnet referanser om urter og deres virkning fra år 220 f.Kr., den første illustrerte bok om dette tema er er fra år 600 e.Kr. Urtene vokste naturlig flere steder, de var lette å få tak i, og enkle å bruke.

Fortsatt er urtemedisin den største av den tradisjonelle kinesiske medisin, og en viktig del av deres skolemedisin. Gjennom århundrer har de samlet kunnskap og erfaring om hvordan urtene kombineres, og hvilke funksjoner de vekker i kroppen.

Urtene klassifiseres etter smak og energetisk egenskap. Eksempler på dette er sur, søt, bitter, skarp, salt, - det å bevege, styrke, fjerne, kjøle eller varme. De brukes for å gjenkalle ballanse i organsystemer, og de kombineres på spesielle måter for å få fram spesifikke virkninger.

I mange år har man gjennom forskning forsøkt å forklare mer av tradisjonell kinesisk medisin. Bejing har verdens største forskningssenter for urter, og det gjøres omfattende forsøk på å isolere stoffer som kan forklare deres effekt. I mange tilfeller har dette fortsatt ikke vært mulig ut fra vestlige fysiologiske teorier. Det er ofte kombinasjonen av urter som gir den ønskede effekt, noe som gjør det vanskelig for vestlig forskning å forklare virkningsmekanismen.

Behandlingen består oftest av en oppskrift på 5 – 15 urter som "skreddersys" for hvert enkelt menneske. Sykehistorie, nåværende symptomer, samt puls- og tungebildet er med på å bestemme den diagnose man behandler ut fra. Etterhvert som symptomene forandrer seg, vil urteblandingen tilpasses tilstanden.

Vestlig medisin kan ha en rask virkning, mens urtene i mange tilfeller brukes over uker og måneder. Grunnen til dette er at at man gjennom urtene søker å gjenopprette en balanse eller styrke et svekket system. Dette kan ta tid, spesielt ved kroniske tilstander.

Urtene dyrkes i dag på spesielle steder og under forskjellige klima, noen i fuktige områder, andre i ørkenområder. De høstes når de aktive ingrediensene er på sitt høyeste nivå, og prepareres på tradisjonelle måter gjennom diverse tørkeprosesser. De består hovedsaklig av av tørkede planter, dvs. rot, stilk, blad blomst, frukt eller frø. I tillegg finnes det noen urter fra mineral- og dyreriket.

Vanligvis kokes urtene, og inntas som te. Noen av blandingene finnes også i tablettform eller som pulver. Smaken på teen kan være noe fremmedartet, men for de fleste er dette en enkel tilvenning.

I 1997 ble det første kullet innen tradisjonell kinesisk urtemedisin uteksaminert ved Norsk Forening for Klassisk Akupunktur (NFKA). Alle som tar denne utdannelsen ved NFKA, er fra før av akupunktører. Både akupunktur og urtemedisin er selvstendige behandlingsmetoder, men vil også kunne brukes sammen.